Hammadde ve Katkı Formları Nelerdir?

hammadde-ve-katki-formlari-nelerdir.jpg

GRANÜL

Granül formundaki her türlü plastik hammadesidir:

- Genel kullanımlı plastikler : PE, PP, PS, SAN, vb.
- Termoplastikler : ABS, PC, PA, PMMA, PBT, PET, PES, vb.
- Kompound : Kalsit katkılı , cam elyaf katkılı plastik hammaddelerdir.
- Boya : Masterbatch
- Katkılar : Kaydırıcı, antioksidan, UV , slip, antislip, vb.

Akışkanlığı iyi olduğu için dozajlaması kolay olan bir malzemedir.

TOZ

100 mikron ve altındaki ölçekteki malzemeler toz hammadde olarak adlandırılır. Plastik hammaddeye farklı kimyasal ve fiziksel özellikler katmak için özellikle kompound ve boya hammaddesi üretiminde bolca kullanılır. Ölçü, nem ve akışkanlıklarına göre farklı dozajlama sistemleri ile dozajlanmaları gerekir. Örneğin, akışkanlığı çok düşük olan toz hammaddelerin çift burgulu özel tasarımlı dozajlama sistemleri ile dozajlanmaları gerekir.

SIVI

Plastik sektöründe gün geçtikçe kullanımı artan sıvı hammaddeler özellikle renklendirme amaçlı olarak hertürlü plastik işleme makinelerinde ve kompound üretim proseslerinde kullanılabilirler. Akışkanlık kontrolü zor olduğu için hassas sıvı dozajlama ekipmanları ile dozajlanmalıdırlar.

KIRMA (ÇAPAK)

Geri dönüşüm malzeme olarak tanınan, granül yapısında olmayan hammaddelerdir. Katı olarak kırma makinelerinde kırılarak kullanılırlar. Kırılan ürünün şekline, kalınlığına ve kırma makinesinin elek ölçüsüne bağlı olarak farklı ölçülerde olurlar ve farklı isimlerle anılırlar. Örneğin ; çapak, flake, cips, deşe, kenar firesi gibi.. Sıvı ve tozdan sonra dozajlanması en zor malzemedir. Dozajlama cihazı seçimi çok dikkatli şekilde yapılmalıdır.